Antyoksydanty w produktach - stawiamy na zdrowe wyżywienie
Być wiecznie młodym i zdrowym to marzenie wielu osób. Jednak wszystko w przyrodzie, po pewnym czasie przechodzi do stopniowego starzenia i rujnacji. Dopóki uczeni nie znajdą właściwego sposobu by zatrzymać proces starzenia. Lecz przyroda dawno zatroszczyła się o to, żebyśmy mieli środek, który zwalnia proces rujnacji organizmu. Chodzi o antyoksydanty – substancje posiadające działanie przeciw-kwasowe. Naturalne antyoksydanty mieszczą się w artykułach żywnościowych.
Wpływ antyoksydantów
Proces starzenia organizmu, uwarunkowany jest ważnym procesem chemicznym – utlenianiem. Odbywa się on pod wpływem cząstek niesparowanych elektronów – wolnych rodników tlenowych. W poszukiwaniu pary elektrony roztłukują strukturę atomu, usuwając jego część. Tak uruchamia się mechanizm rujnacji innych atomów. Z kolei elektrony, które pozostały bez pary, nadwerężają inne komórki zabierając sobie znaleziony elektron. W wyniku tego, narusza się pełnowartościowe funkcjonowanie organizmu, powstają choroby, zaczyna się starzenie.
Starzenie organizmu może zacząć się dość wcześnie i doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i skrócenia trwałości życia. Przeciwstawić się temu procesowi, można za pomocą antyutleniaczy. Ponieważ reakcje wolnorodnikowe stale zachodzą w naszym organizmie, on sam produkuje antyoksydanty do walki z wolnymi rodnikami. Przy braku własnych antyutleniaczy organizm potrzebuje wsparcia antyoksydantów, które zawierają artykuły żywnościowe.
Rodzaje antyoksydantów w produktach:
- fermentowe (są obecne we wszystkich komórkach organów i tkanek);
- niskocząsteczkowe (flawonoidy, antocyjany, pewne minerały i witaminy);
- hormony (androgeny, estrogen, progesteron).
Produkty bogate w antyoksydanty
Za najsilniejsze antyoksydanty w produktach uważane są flawonoidy i antocyjany. Najwięcej tych substancji można otrzymać z warzyw i owoców, które mają słodko-kwaśny lub kwaśny smak i czarny, niebieski, czerwony lub pomarańczowy kolor. Niektóre owoce i warzywa o żółtym i zielonym zabarwieniu, również odznaczają się dużą zawartością flawonoidów i antocyjanów.
Wydzielimy top - 5 liderów z najwyższą zawartością antyoksydantów w różnych grupach produktów:
Jagody:
- żurawina;
- borówki;
- maliny;
- porzeczki, zwłaszcza czarne;
- truskawki.
Owoce:
- ciemne śliwki;
- suszone śliwki;
- niektóre rodzaje jabłek;
- pomarańcze;
- granat.
Warzywa:
- kapusta;
- fasola;
- burak;
- papryka;
- bakłażan.
Orzechy:
- pekan;
- włoskie;
- orzechy laskowe, owoce leszczyny;
- fistaszki;
- migdały.
Przyprawy:
- suszona pietruszka;
- kurkuma;
- mielony cynamon;
- goździk;
- lebiodka.
Oprócz tego, antyoksydanty ujawnione są w mielonym kakao, kawie i herbacie. Wobec tego trzeba zauważyć, że w większej lub mniejszej mierze pożyteczne są wszystkie rodzaje herbat. Jednak pić herbatę trzeba prawie od razu po zaparzeniu. Za pięć minut pozostanie w niej minimum antyutleniaczy.
Ilość antyoksydantów w produktach
O zawartości antyoksydantów w produktach świadczą wyniki różnych badań. W nich mówi się, że nawet w jednym produkcie zawartość flawonoidów i antocyjanów, witamin i minerałów może wahać się w zależności od tego, gdzie i w jakich warunkach był wyhodowany produkt. Oprócz tego, każda roślina ma gatunki i odmiany, które również różnią się swoim składem chemicznym i korzystnymi właściwościami. Jednak można z pewnością powiedzieć, że produkty zawierające antyoksydanty różnią się wyrazistością i nasyceniem koloru.
Żeby organizm otrzymywał dostateczną ilość antyoksydantów, pożytecznie nasycić swoją porcję rozmaitymi produktami naturalnymi. Orzechy, przyprawy, jagody, warzywa i owoce pomogą wam przedłużyć młodość i zachować zdrowie.