Bardzo smaczny ziemniaczany chleb w wypiekaczu do chleba
Ziemniaczany chleb ma delikatny słonawy smak i powietrzną teksturę, on zawsze pięknie uzupełni dowolny stół i zrobi go nie tylko smaczniejszym i oryginalniejszym, ale i bardziej sytnym. Piec taki chlebek nie jest skomplikowanie, nawet za pomocą piecyka, lecz uprościć technologię i zmniejszyć zmarnowany na przygotowanie czas pomoże wypiekacz do chleba. Jeśli już znacie ten przepis, to przyjrzycie się temu jak przygotować lekki twarogowy chleb w wypiekaczu do chleba, czy aromatyczny cebulowy chleb w wypiekaczu do chleba.
Ziemniaczany chleb – przepis w wypiekaczu do chleba
Składniki:
- ziemniak (średni) – 3 szt.;
- olej roślinny – 3 st. łyżki;
- mąka – 600 g;
- sól – 1 łyżka;
- cukier – 1 st. łyżka;
- drożdże – 1 ½ łyżki.
Przygotowanie
Ziemniaki porządnie myjemy i łuszczymy, niegrubo kroimy i zostawiamy gotować się do gotowości. 140 ml ziemniaczanego wywaru zlewamy do oddzielnej pojemności, a płyn co pozostał przecieramy z bulwami do otrzymania piure.
Ugotowaną ilość ziemniaczanego wywaru zalewamy do czary wypiekacza do chleba, tam odprawiamy 135 g ziemniaczanego piure, olej roślinny, sól, cukier, mąkę i na końcu drożdże. Wszystko co zostaje – to wybrać reżim "Zwyczajny chleb" ze średnią motyką i masa blisko 900 g, będziecie śledzić za tym, żeby ciasto mieszało się do gładkiego chlebka, a pracę,co pozostała zostawiamy kuchennej pomocnicy. Po 3 godzinach na stole będzie aromatyczny chleb z ziemniaka.
Teksturę ziemniaczanego chleba można zmienić dodawszy do ciasta trochę surowej ziemniaczanej słomki w zamian piure, a aromat gotowemu pieczywu nada natka i przyprawy, wśród których bezkonkurencyjnymi niewątpliwie są prowansalskie trawy, gałka muszkatołowa i suszona kolendra. Większej różnorodności chlebkowi nadadzą suszone warzywa, na przykład pomidory, pieprze. Również dla śnieżnobiałego miąższu ziemniaczany chleb uzupełniają suchym mlekiem, łyżkę stołową, którego trzeba dodać razem z mąką. Udanych kulinarnych eksperymentów z ziemniaczanym chlebem w wypiekaczu do chleba i smacznego!