Bardzo smaczny ziemniaczany chleb w wypiekaczu do chleba

ziemniaczany chleb w wypiekaczu do chleba

Ziemniaczany chleb ma delikatny słonawy smak i powietrzną teksturę, on zawsze pięknie uzupełni dowolny stół i zrobi go nie tylko smaczniejszym i oryginalniejszym, ale i bardziej sytnym. Piec taki chlebek nie jest skomplikowanie, nawet za pomocą piecyka, lecz uprościć technologię i zmniejszyć zmarnowany na przygotowanie czas pomoże wypiekacz do chleba. Jeśli już znacie ten przepis, to przyjrzycie się temu jak przygotować lekki twarogowy chleb w wypiekaczu do chleba, czy aromatyczny cebulowy chleb w wypiekaczu do chleba.

Ziemniaczany chleb – przepis w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • ziemniak (średni) – 3 szt.;
  • olej roślinny – 3 st. łyżki;
  • mąka – 600 g;
  • sól – 1 łyżka;
  • cukier – 1 st. łyżka;
  • drożdże – 1 ½ łyżki.

Przygotowanie

Ziemniaki porządnie myjemy i łuszczymy, niegrubo kroimy i zostawiamy gotować się do gotowości. 140 ml ziemniaczanego wywaru zlewamy do oddzielnej pojemności, a płyn co pozostał przecieramy z bulwami do otrzymania piure.

Ugotowaną ilość ziemniaczanego wywaru zalewamy do czary wypiekacza do chleba, tam odprawiamy 135 g ziemniaczanego piure, olej roślinny, sól, cukier, mąkę i na końcu drożdże. Wszystko co zostaje – to wybrać reżim "Zwyczajny chleb" ze średnią motyką i masa blisko 900 g, będziecie śledzić za tym, żeby ciasto mieszało się do gładkiego chlebka, a pracę,co pozostała zostawiamy kuchennej pomocnicy. Po 3 godzinach na stole będzie aromatyczny chleb z ziemniaka.

ziemniaczany chleb przepis w wypiekaczu do chleba

Teksturę ziemniaczanego chleba można zmienić dodawszy do ciasta trochę surowej ziemniaczanej słomki w zamian piure, a aromat gotowemu pieczywu nada natka i przyprawy, wśród których bezkonkurencyjnymi niewątpliwie są prowansalskie trawy, gałka muszkatołowa i suszona kolendra. Większej różnorodności chlebkowi nadadzą suszone warzywa, na przykład pomidory, pieprze. Również dla śnieżnobiałego miąższu ziemniaczany chleb uzupełniają suchym mlekiem, łyżkę stołową, którego trzeba dodać razem z mąką. Udanych kulinarnych eksperymentów z ziemniaczanym chlebem w wypiekaczu do chleba i smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Chrupiająca ciabatta w wypiekaczu do chleba
Wypiekacz do chleba, jednakowo jak i wszystkie współczesne kuchenne dewajsy, czyni nasze życie lżejsze. W tym artykule rozpatrzymy przepisy przygotowywania popularnego włoskiego chleba.
Żytni chleb w wypiekaczu do chleba
Żytni chleb – jeden z niewielu pożytecznych przedstawicieli piekarniczych wyrobów, który ma szczelny i bardzo aromatyczny miąższ i z lekka kwaskowaty posmak. Na żytnim chlebie można przygotować domowy kwas, czy używać go samodzielnie.
Musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba
Musztardowy chleb zawsze znajdzie swoje miejsce na stole, wśród innych potraw. Aromatny i złocisty, ten chleb to doskonała zamiana zwykłym batonom, a jego smak doda pikanterii dowolnej zakąsce.
Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Poprawnie wyrobić ciasto i wypiec keks - zadanie nie z prostych, nawet dla kuchmistrzy z doświadczeniem. W celu ulżyć życie, proponujemy wypiec keks za pomocą wypiekacza, który prosto i stosunkowo szybko zrobi pracę za was.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty