Domowy ser z mleka – sposoby przygotowania go w domu
W sklepie zawsze można kupić gotowy ser. Dlatego, że ten produkt jest przedstawiony w ogromnym asortymencie można wybrać dowolny smak. Lecz jak wszystkim wiadomo z produktem domowej produkcji żaden sklepowy towar rywalizować nie może. Domowe zawsze będzie smaczniejsze. Teraz opowiemy jak zrobić ser domowego przygotowania z mleka.
Przepis domowego sera z mleka
Składniki:
- mleko – 1 litr;
- kurze duże jajka – 2 szt.;
- sól – 2-3 łyżki;
- śmietana – 250 ml.
Przygotowanie
Mleko przegotowujemy z dodaniem soli. Tymczasem zbijamy jajka, mocno starać się tu nie należy, ważne prosto przemieszać do jednorodności. Po gotowaniu się mleka ogień zmniejszamy, wlewamy jajczarską masę, mieszamy i dodajemy śmietanę. Przeszkadzać przy czym zaprzestawać nie wolno. W przybliżeniu 5 minut stwarzać się będą serowe skrzepy, a między nimi serwatka. Teraz całe to odrzucamy na durszlak, co wyściela merlą, skręconą do 3-4 warstw. Zostawiamy, żeby płyn ściekł. Pod koniec stawiamy prasę – wygodnie pokłaść zwyczajny płaski talerz, a na to postawić butelkę z wodą. Czekamy, aż ser oziębnie, a potem sprzątamy do lodówki. Jeśli przygotowywałyście wieczorem to na poranek domowy ser z mleka już będzie gotowy!
Twardy domowy ser z mleka
Składniki:
- suchy nietłusty ser – 1 kg;
- domowe mleko – 700 ml;
- jajka – 3 szt.;
- soda – 1 łyżka;
- olej śmietankowy 82,5% zawartości tłuszczu;
- sól – ½ łyżki;
- czarny mielony pieprz.
Przygotowanie
Ser rękami rozcieramy, żeby posprzątać duże grudki. Mleko przelewamy do rondla (koniecznie wykorzystać aluminiowy) i stawiamy na ogień. Jak tylko zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki zakładamy do jego ser. Ogień przy czym powinien być niewielki. Udowadniamy masę do wrzenia, stale mieszając. Przegotowujemy blisko półtora minuty. Teraz nad drugim pustym rondlem umieszczamy durszlak, zaściełamy go merlą, którą zawczasu układały do 2 razy. Odrzucamy twarogową masę na durszlak, serwatce dajemy ściec. Na to pójdzie blisko 5 minut. Otrzymaną twarogową masę wykładamy do żeliwnego kotła, dodajemy jajka, rozmiękczone masło, sodę, sól i pieprz (lepiej, jeśli on będzie mielony). Mieszamy całe to do jednorodnego stanu. Stawiamy na ogień (on powinien być trochę więcej minimalnego) i stale przeszkadzamy. Najwygodniej to czynić drewnianą łopatką. Jak tylko masa stanie odstawać od ścianek ser jest gotowy! Na to odchodzi w przybliżeniu 6-7 minut. Wyrzucamy ser na naoliwioną olejem roślinnym spożywczą folię, zawracamy go kształtując potrzebnej. Jak tylko ser oziębnie sprzątamy go do lodówki. Następnego dnia on już będzie przygotowany do użytku. Z takiej ilości produktów wychodzi w przybliżeniu 650-700 g sera. Jego można zawinąć do czystej tkanki i zachowywać w lodówce w ciągu całego miesiąca.
Domowy ser ze zsiadłego mleka w szybkowarze
Składniki:
- zsiadłe mleko – 3 l.;
- jajka – 3 szt.;
- sól – 2 łyżki.
Przygotowanie
Zsiadłe mleko, sól i jajka mieszamy. Umieszczamy masę do pojemności szybkowaru, wybieramy na przyrządzie reżim "Pieczywo" i czas – 20 minut. To należy robić, żeby oddzieliła się serwatka. Kiedy proces będzie dokonany masę, co wyszła odrzucamy na durszlak. Kiedy serwatka praktycznie przestanie kapać umieszczamy z góry talerz i pojemność z wodą. Więc pod prasą jeszcze wyjdzie płyn. Otrzymany ser umieszcza się do lodówki na 12 godzin. Potem już domowy ser ze zsiadłego mleka w całości jest gotowy do użytku.
Domowy Adygejski ser z mleka
Składniki:
- mleko – 3 l.;
- kefir – 1 l.;
- sól – 2 łyżki.
Przygotowanie
Kefir umieszczamy się do rondelka i nagrzewamy, aż masa nie rozdzieli się na serwatkę i ser. Odrzucamy masę na durszlak. Serwatkę, co wyszła, zostawiamy przy pokojowej temperaturze na 2 dni, żeby ona skwaśniała. Po tym mleko przegotowujemy, wlewamy serwatkę i na minimalnym ogniu zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie na powierzchni stwarza się ser. Oddzielamy go od serwatki, dodajemy sól i dobrze mieszamy. Stawiamy twarogową masę pod prasę i zostawiamy na 12 godzin. Teraz domowy Adygejski ser jest gotowy!