Imbir – korzyść i szkoda
Imbir to indyjska roślina, którą od dawna stosuje się dla wzmocnienia odporności, zapobiegania przeziębieniom, efektywnego odchudzania i leczenia różnego rodzaju chorób. Co więcej, korzeń imbiru służy jako podstawa przepysznej tonizującej herbaty i różnych pożytecznych wywarów, jest pikantną przyprawą.
Korzeń imbiru - korzyśćW czym więc jest pożyteczny imbir w herbacie i pokarmie:
- pozbawia mdłości;
- nudności;
- przyśpiesza rehabilitację po operacjach i chemoterapii (właśnie dlatego fachowcy zalecają stosować jak najwięcej imbiru przy nowotworach)
- leczy chorobę morską;
- obniża poziom cholesterolu we krwi;
- oczyszcza tętnice;
- jest dobrą profilaktyką udarów mózgu i zawałów;
- sprzyja odchudzaniu;
- wzmacnia kości;
- sprzyja wzmocnieniu układu odpornościowego;
- walczy z pasożytami w jelicie;
- ładuje energią.
Oprócz tego imbir zawiera żelazo, cynk, potas i sód, aluminium, asparaginę, wapń, kwas kaprylowy, cholinę, chrom, german, żelazo, kwas linolenowy, magnez, mangan, kwas nikotynowy, kwas oleinowy, fosfor, krzemień.
Istnieje jednak również szereg ubocznych efektów i przeciwwskazań do stosowania cudownej rośliny. Przykładowo przy dużym zastosowaniu imbiru jest możliwość pojawienia zgagi, biegunki i odbijania, podrażnienia błon śluzowych. Również nie zaleca się stosować imbiru ludziom z kamicą pęcherzyka żółciowego. Od herbaty imbirowej warto również powstrzymać się ludziom, którzy cierpią na wrzód i nieżyt żołądka.
Co więcej imbir może wywołać alergię, świerzb skóry, rozdrażnienie i wysypkę. Jeszcze jednym ubocznym skutkiem nadmiernego stosowania rośliny może być pogorszenie wzroku, zaburzenie rytmu serca, obniżenie ciśnienia, brak snu lub odwrotnie senność oraz częsta zmiana nastroju. Imbiru nie warto używać dzieciom, ponieważ ostatnie badania udowodniły jego toksyczność.
Imbir - przepisyMiód, imbir i cytryna na przeziębienie
Zapoznamy się z napojem na podstawie tych trzech składników, które uzdrawiają szybko i bezboleśnie. Pewne proporcje nie istnieją, wszystko zależy wyłącznie od waszych preferencji smakowych.
Składniki:
- miód;
- imbir;
- cytryna.
Przygotowanie
Myjemy korzeń imbiru i usuwamy cienką zewnętrzną skórkę. Dalej kroimy roślinę na bardzo cienkie plasterki lub ścieramy na drobnej tarce. Cytrynę również trzeba umyć, oczyścić ze skórki i nasion, pokroić na malutkie kawałeczki. Dalej parzymy wszystkie składniki w czajniku w ciągu 30 minut. Do herbaty dodajemy miód i nalewamy świeżo zaparzony wywar. Nie należy rozpoczynać od dużej ilości, ponieważ imbir ma bardzo specyficzny smak i czyni ogrzewające działanie na organizm. Pić taką herbatę można 2-3 razy dziennie, ale nie przed snem.
Przewagi leczniczego napoju:
- szybki efekt;
- prosty w przygotowywaniu;
- wszystkie składniki naturalne;
- wpływa na cały organizm.
Taki efekt osiąga się dzięki pożytecznym właściwościom naturalnych komponentów.
Imbir czyni szereg działań:
- przeciwzapalne;
- bakteriobójcze;
- antyseptyczne;
- antybakteryjne;
- napotne;
- wykrztuśne;
- tonizujące.
Herbata imbirowa na kaszel
Składniki:
- woda – 500 ml;
- korzeń imbiru – 4 cm;
- herbata zielona – 1 łyż.;
- miód – 4 łyż.;
- sok cytrynowy – 50 ml;
- cynamon – szczypta.
Przygotowanie
Parzymy w ciągu 10 minut i przecedzamy herbatę zieloną, przelewamy do niewielkiego rondla. Imbir myjemy, oczyszczamy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy go do herbaty wraz z cynamonem. Doprowadzamy napój do wrzenia, potem gotujemy na słabym ogniu przez 15 minut. Dalej dodajemy sok cytrynowy i miód. Przed użyciem herbatę trzeba odstawić na 20 minut.