Jak poprawnie zamrozić szczaw na zimę?

jak zamrozić szczaw na zimę

Wiele gospodyń chcą iść w nogę z czasem i preferują dziś nie konserwować produktów, zlewając solą czy cukrem, a wykorzystać dla zachowania zamrażalnik. Badania uczonych w tej dziedzinie pokazują, że szybkozaprószone produkty lepiej zachowują witaminy, smak i nawet zapach, nim gdyby wykorzystały jakikolwiek inny sposób konserwacji. I nie mało ważne – zachowuje się pierwotna forma.

Zamrażanie – najbardziej nieskomplikowany sposób robienia zapasów. Mrozić można praktycznie wszystkie produkty, zwłaszcza te, których w zimie brakuje. Do nich odnosi się i szczaw. W nim dużo szczawiowego kwasu i substancji organicznych. Zawiera witaminy: żelazo, karoten, potas i witaminy C. W medycynie on charakteryzuje się wzmacniającymi jakościami, polepsza trawienie.

Technologia zamrażania szczawiu

Jak zmrozić szczaw na zimę? To nikogo zwłaszcza nie utrudni. Świeży szczaw należy uważnie przebierać, żeby nie było kwiatowych strzałek i trawek. Dalej należy jego przemyć (roślina często zderza się z powierzchnią ziemi), żeby przeróżny brud osiadł na dnie (po zamrażaniu to zrobić już nie uda się). Jeśli liście są duże, ich można rozdrobnić w poprzek na niewielkie części (3-4 cm). Potem szczaw należy pogrążyć do wrzącej wody na 1 minutę. Jaskrawozielony kolor szczawiu stał się ciemno-oliwnym. Nie należy nadawać temu wielkiego znaczenia – przemiana koloru nie zaważyła na jakości produktu.

Z gorącej wody jego wyciągają łyżką cedzakową i dają mu ściec do nadstawionego od spodu rondla. Pewny czas szczawiowi należy dać ochłonąć (w ciągu 1-2 godzin), pozbyć się zbędnej wody, trochę obeschnąć (żeby nie wyszła przy zamrażaniu nieapetyczna grudka), a potem już rozłożyć niewielkimi porcjami do plastikowych pakietów. Do tego, jak zmrozić szczaw, wypuścicie zbędne powietrze z opakowywania. Porcje powinny być przewidziane na objętość rondla. Jeszcze jedna rada: rozmrażać szczaw do przygotowania potrawy nie należy. W miarę tego jak produkt będzie potrzebny, zawartość pakietu wyjmują w zamrożonym stanie i opuszczają do wrzącego barszczu. O tej porze inne warzywa już są udowodnione do gotowości. Przy czym, zwróćcie uwagę, po rodzaju zamrożony produkt z wyglądu i aromatem niczym nie ustępuje letniemu, świeżemu. Teraz aromatyczną potrawę można podawać do stołu.

Inne sposoby zamrażania szczawiu

Można zaproponować jeszcze trójkę sposobów zamrażania szczawiu, co z lekka różnią się. Najpierw wszystko jak zawsze: przebrać, zwolnić od trzonków, przemyć, obsuszyć na ręczniku. A dalej, w jednym wypadku można blenderem przekształcić szczaw na piure, ostatnie rozłożyć po kontenerach i postawić do zamrażalnika. W drugim wypadku – drobno porąbanym produktem szczelnie nabija się pojemność, czy pakiet (nawiasem mówiąc, w celach oszczędzania miejsca przy ładowaniu do pakietu zakładają warstwą nie więcej 1 cm). Stawiają do zamrażalnika. W trzecim, drobno pokrojony szczaw rozkładają po kontenerach i jak poprawnie zamrozić szczaw zalewają oziębioną wodą. Tylko potem – do zamrażalnika.

Bywa, że gospodynie wątpią w wyborze sposobu zamrażania, a czasami i pytanie "jak poprawnie zamrażać szczaw" nie daje im spokoju. Każdy z zaproponowanych wariantów podchodzi dla zachowania produktu, lecz wybór zostaje za człowiekiem.

Można zamrażać szczaw razem z innymi rodzajami natki porcjami: pietruszką, koprem. Amatorom placków z szczawiem doradzają przy zachowaniu produktu w zamrażalniku nie rozdrabniać go, a zamrażać całkiem.

Przy całej jego przydatności szczaw nie rekomendują używać więcej dwóch razy w tygodniu. W nim jest obecny szczawiowy kwas, który czyni złe działanie na drogi moczowe. Lepiej jednoczyć użytek tej kultury z innymi warzywami.

 
Powiązane artykuły:
Jak zamrozić natkę na zimę?
Jak przyjemnie w zimie posypać przed chwilą ugotowany ziemniak świeżym koprem, czy przygotować zupę z wonną pietruszką. Dlatego należy latem zatroszczyć się i zaopatrzyć w natkę na zimę.
Zamrożone mięso, czyli sposoby i czas zamrażania
Jak poprawnie zamrozić mięso? Ile można zachowywać taki produkt? Czy można jego zamrozić powtórnie? Te pytania stawia wiele gospodyń, a toż rozstrzygnęliśmy dać na nie odpowiedzi. Czytajcie o nich w tym artykule.
Zamrożony szpinak – smak lata na talerzu
Latem bardzo dużo pożytecznej natki, którą chce się zachować do zimy tak, żeby ona nie utraciła swoje cenne jakości. Lepszy sposób – zamrażanie. Wam teraz opowiemy, jak poprawnie zamrozić szpinak – jedną z najbardziej pożytecznych traw.
Jak zamrozić pomidory na zimę?
Pomidory – niezastąpiony komponent dla przygotowania wielu potraw. Dobrze kiedy świeże pomidory zawsze są pod ręką. Lecz częściej ogółem w zimie należy wykorzystać pomidorową pastę, co znacznie zniekształca końcowy smak potraw.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty