Jak poprawnie zamrozić szczaw na zimę?
Wiele gospodyń chcą iść w nogę z czasem i preferują dziś nie konserwować produktów, zlewając solą czy cukrem, a wykorzystać dla zachowania zamrażalnik. Badania uczonych w tej dziedzinie pokazują, że szybkozaprószone produkty lepiej zachowują witaminy, smak i nawet zapach, nim gdyby wykorzystały jakikolwiek inny sposób konserwacji. I nie mało ważne – zachowuje się pierwotna forma.
Zamrażanie – najbardziej nieskomplikowany sposób robienia zapasów. Mrozić można praktycznie wszystkie produkty, zwłaszcza te, których w zimie brakuje. Do nich odnosi się i szczaw. W nim dużo szczawiowego kwasu i substancji organicznych. Zawiera witaminy: żelazo, karoten, potas i witaminy C. W medycynie on charakteryzuje się wzmacniającymi jakościami, polepsza trawienie.
Technologia zamrażania szczawiuJak zmrozić szczaw na zimę? To nikogo zwłaszcza nie utrudni. Świeży szczaw należy uważnie przebierać, żeby nie było kwiatowych strzałek i trawek. Dalej należy jego przemyć (roślina często zderza się z powierzchnią ziemi), żeby przeróżny brud osiadł na dnie (po zamrażaniu to zrobić już nie uda się). Jeśli liście są duże, ich można rozdrobnić w poprzek na niewielkie części (3-4 cm). Potem szczaw należy pogrążyć do wrzącej wody na 1 minutę. Jaskrawozielony kolor szczawiu stał się ciemno-oliwnym. Nie należy nadawać temu wielkiego znaczenia – przemiana koloru nie zaważyła na jakości produktu.
Z gorącej wody jego wyciągają łyżką cedzakową i dają mu ściec do nadstawionego od spodu rondla. Pewny czas szczawiowi należy dać ochłonąć (w ciągu 1-2 godzin), pozbyć się zbędnej wody, trochę obeschnąć (żeby nie wyszła przy zamrażaniu nieapetyczna grudka), a potem już rozłożyć niewielkimi porcjami do plastikowych pakietów. Do tego, jak zmrozić szczaw, wypuścicie zbędne powietrze z opakowywania. Porcje powinny być przewidziane na objętość rondla. Jeszcze jedna rada: rozmrażać szczaw do przygotowania potrawy nie należy. W miarę tego jak produkt będzie potrzebny, zawartość pakietu wyjmują w zamrożonym stanie i opuszczają do wrzącego barszczu. O tej porze inne warzywa już są udowodnione do gotowości. Przy czym, zwróćcie uwagę, po rodzaju zamrożony produkt z wyglądu i aromatem niczym nie ustępuje letniemu, świeżemu. Teraz aromatyczną potrawę można podawać do stołu.
Inne sposoby zamrażania szczawiuMożna zaproponować jeszcze trójkę sposobów zamrażania szczawiu, co z lekka różnią się. Najpierw wszystko jak zawsze: przebrać, zwolnić od trzonków, przemyć, obsuszyć na ręczniku. A dalej, w jednym wypadku można blenderem przekształcić szczaw na piure, ostatnie rozłożyć po kontenerach i postawić do zamrażalnika. W drugim wypadku – drobno porąbanym produktem szczelnie nabija się pojemność, czy pakiet (nawiasem mówiąc, w celach oszczędzania miejsca przy ładowaniu do pakietu zakładają warstwą nie więcej 1 cm). Stawiają do zamrażalnika. W trzecim, drobno pokrojony szczaw rozkładają po kontenerach i zalewają oziębioną wodą. Tylko potem – do zamrażalnika.
Bywa, że gospodynie wątpią w wyborze sposobu zamrażania, a czasami i pytanie "jak poprawnie zamrażać szczaw" nie daje im spokoju. Każdy z zaproponowanych wariantów podchodzi dla zachowania produktu, lecz wybór zostaje za człowiekiem.
Można zamrażać szczaw razem z innymi rodzajami natki porcjami: pietruszką, koprem. Amatorom placków z szczawiem doradzają przy zachowaniu produktu w zamrażalniku nie rozdrabniać go, a zamrażać całkiem.
Przy całej jego przydatności szczaw nie rekomendują używać więcej dwóch razy w tygodniu. W nim jest obecny szczawiowy kwas, który czyni złe działanie na drogi moczowe. Lepiej jednoczyć użytek tej kultury z innymi warzywami.