Jak zamrozić natkę na zimę?

jak zamrozić natkę na zimę

Z mnóstwa sposobów robienia zapasów świeżej natki o zapas zamrażanie jest najbardziej możliwe do przyjęcia. Więc zachowuje się maksimum pożytecznych substancji, witamin i zazwyczaj smak i aromat.

Jaką natkę można zamrażać na zimę?

Praktycznie dowolną natkę można zamrażać i zachowywać w zamrażalniku do roku. Wyjątkiem są sałatowe liście, które nie wynosi wypróbowania chłodem, one tracą swoją strukturę i stają się nieprzydatnymi dla użycia. Na ogół zasilając swoje zapasy na zimę należy polegać na swoim smaku i potrzebach dla przygotowywania potraw.

Jak poprawnie zamrozić natkę w zamrażalniku na zimę, żeby zachować wszystkie witaminy?

Wyznaczywszy się z wyborem natki dla robienia zapasów na zimę należy wybrać najbardziej odpowiedni i wygodny, konkretnie dla was, sposób zamrażania.

W jakimkolwiek wypadku najpierw porządnie przemywamy korzenne gałęzi, dajemy wodzie ściec i rozkładamy na ręczniku dla suszenia w przybliżeniu w ciągu półtora-dwóch godzin. O tej porze okresowo strząsamy natkę i podejmujemy dolne warstwy w górę.

Procedurę suszenia można przepuścić, jeśli rozstrzygnęliście zmrozić świeżą natkę w formach dla lodu. Dlatego przemytą natkę rozkładamy po ośrodkach, zalewamy wodą i umieszczamy zamrażać się. Dalej można złożyć korzenne lodowate kostki do pakietu, czy plastikowego kontenera, a można zostawić i w formach, jeśli u was jest ich wiele. W zimie wystarczy rzucić jeden, czy kilka kostek do rondla w końcu przygotowania potrawy, a zapełni się ona letnim i świeżym aromatem.

Jeśli u was nie tak dużo miejsce w zamrażalniku to będzie praktycznie zamrażać przemytą i suchą natkę całymi gałęziami, czy od razu pokroiwszy ją jak nawykliście dla użycia w potrawach. Dlatego składamy niewielkie porcje po pakietach, zaciskamy dla usunięcia powietrza, zawiązujemy i odprawiamy do zamrażania. Jeśli powietrza nie wypuścimy, to po zamrażaniu ono przekształci się na lód i natkę nie tak łatwo będzie oddzielić za potrzebą. Można zamrażać natkę i w kontenerach plastikowych, czy silikonowych, lecz dlatego należy zawczasu zmrozić niewielkimi porcjami jak zamrozić natkę rozłożone gałęzie, czy pokrojoną masę, a potem układać do pojemności.

Maksimum witamin zachowuje się w natce przy zamrażaniu w zamrażalnikach, mających funkcję szybkiego zamrażania. Jeśli w waszej lodówce taka funkcja jest nieobecna to najbardziej odpowiednim sposobem dla was zgłasza się ten, gdzie natka zamraża się niewielkimi porcjami i w ten sposób zamraża się szybciej.

Teraz wiecie jak zmrozić natkę na zimę. Pozostało tylko wykonać kilka nieskomplikowanych działań i potraficie w ciągu okrągłego roku rozkoszować się letnimi nutkami w smaku.

 
Powiązane artykuły:
Zamrożone mięso, czyli sposoby i czas zamrażania
Jak poprawnie zamrozić mięso? Ile można zachowywać taki produkt? Czy można jego zamrozić powtórnie? Te pytania stawia wiele gospodyń, a toż rozstrzygnęliśmy dać na nie odpowiedzi. Czytajcie o nich w tym artykule.
Zamrożony szpinak – smak lata na talerzu
Latem bardzo dużo pożytecznej natki, którą chce się zachować do zimy tak, żeby ona nie utraciła swoje cenne jakości. Lepszy sposób – zamrażanie. Wam teraz opowiemy, jak poprawnie zamrozić szpinak – jedną z najbardziej pożytecznych traw.
Jak zamrozić pomidory na zimę?
Pomidory – niezastąpiony komponent dla przygotowania wielu potraw. Dobrze kiedy świeże pomidory zawsze są pod ręką. Lecz częściej ogółem w zimie należy wykorzystać pomidorową pastę, co znacznie zniekształca końcowy smak potraw.
Jak łatwo i poprawnie zamrozić świeżą malinę?
Malina – pożyteczna i smaczna jagoda, z której stwarzają mnóstwo potraw: pierogi, kompoty, kisiele, konfitury i dżemy, a także inne desery. A żeby zachować jagodę na zimę stosują wstrząsowe zamrażanie. O tym porozmawiamy w artykule.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty