Jak zamrozić natkę na zimę?
Z mnóstwa sposobów robienia zapasów świeżej natki o zapas zamrażanie jest najbardziej możliwe do przyjęcia. Więc zachowuje się maksimum pożytecznych substancji, witamin i zazwyczaj smak i aromat.
Jaką natkę można zamrażać na zimę?
Praktycznie dowolną natkę można zamrażać i zachowywać w zamrażalniku do roku. Wyjątkiem są sałatowe liście, które nie wynosi wypróbowania chłodem, one tracą swoją strukturę i stają się nieprzydatnymi dla użycia. Na ogół zasilając swoje zapasy na zimę należy polegać na swoim smaku i potrzebach dla przygotowywania potraw.
Jak poprawnie zamrozić natkę w zamrażalniku na zimę, żeby zachować wszystkie witaminy?
Wyznaczywszy się z wyborem natki dla robienia zapasów na zimę należy wybrać najbardziej odpowiedni i wygodny, konkretnie dla was, sposób zamrażania.
W jakimkolwiek wypadku najpierw porządnie przemywamy korzenne gałęzi, dajemy wodzie ściec i rozkładamy na ręczniku dla suszenia w przybliżeniu w ciągu półtora-dwóch godzin. O tej porze okresowo strząsamy natkę i podejmujemy dolne warstwy w górę.
Procedurę suszenia można przepuścić, jeśli rozstrzygnęliście zmrozić świeżą natkę w formach dla lodu. Dlatego przemytą natkę rozkładamy po ośrodkach, zalewamy wodą i umieszczamy zamrażać się. Dalej można złożyć korzenne lodowate kostki do pakietu, czy plastikowego kontenera, a można zostawić i w formach, jeśli u was jest ich wiele. W zimie wystarczy rzucić jeden, czy kilka kostek do rondla w końcu przygotowania potrawy, a zapełni się ona letnim i świeżym aromatem.
Jeśli u was nie tak dużo miejsce w zamrażalniku to będzie praktycznie zamrażać przemytą i suchą natkę całymi gałęziami, czy od razu pokroiwszy ją jak nawykliście dla użycia w potrawach. Dlatego składamy niewielkie porcje po pakietach, zaciskamy dla usunięcia powietrza, zawiązujemy i odprawiamy do zamrażania. Jeśli powietrza nie wypuścimy, to po zamrażaniu ono przekształci się na lód i natkę nie tak łatwo będzie oddzielić za potrzebą. Można zamrażać natkę i w kontenerach plastikowych, czy silikonowych, lecz dlatego należy zawczasu zmrozić niewielkimi porcjami rozłożone gałęzie, czy pokrojoną masę, a potem układać do pojemności.
Maksimum witamin zachowuje się w natce przy zamrażaniu w zamrażalnikach, mających funkcję szybkiego zamrażania. Jeśli w waszej lodówce taka funkcja jest nieobecna to najbardziej odpowiednim sposobem dla was zgłasza się ten, gdzie natka zamraża się niewielkimi porcjami i w ten sposób zamraża się szybciej.
Teraz wiecie jak zmrozić natkę na zimę. Pozostało tylko wykonać kilka nieskomplikowanych działań i potraficie w ciągu okrągłego roku rozkoszować się letnimi nutkami w smaku.