Jaki ryż jest potrzebny na pilaw - smaczna kuchnia orientalna

jaki ryż jest potrzebny na pilaw

Prawdziwi koneserzy pilawu wiedza, że zdobyć idealne rezultaty podczas przygotowywania potrawy, można tylko pod warunkiem doskonałej jakości ryżu. Ale jak wybrać najlepszy i najbardziej odpowiedni dla tego celu wariant? Przecież sieci handlowe wyposażone są najszerszym asortymentem tego produktu. Dziś postaramy się w pełni odsłonić to pytanie i opowiemy, który gatunek ryżu jest potrzebny do sypkiego pilawu i jak poprawnie go wybrać.

Jaki ryż jest potrzebny do uzbeckiego pilawu w kotle?

Ryż do pilawu musi mieć szereg właściwości, które zabezpieczą idealny smak gotowej potrawy. Wśród nich: zdolność pięknie wchłaniać wilgoć, tłuszcze i pochłaniać aromaty, zwiększając się w kilka razy. Razem z tym ziarenka ryżu, muszą pięknie trzymać formę, nie sklejać się w trakcie przygotowywania i tym samym sprzyjać sypkości pilawu.

Do przygotowywania uzbeckiego pilawu, kucharze wolą wykorzystać ryż brązowy, który był specjalnie wywiedziony przez hodowców do tego celu. On ma specyficzny kremowy odcień, słodkawy smak i świetny aromat, który osiąga się dzięki specjalnej zasadzie obróbki ziarenek obłuszczeniem.

Jednak można również wziąć za podstawę sparzony ryż - ryż jaśminowy i basmati. Spełniają wszystkie niezbędne wymagania wymienione powyżej, będą doskonale nasycone przyprawami, tłuszczami i wilgocią i stworzą niewyobrażalny smak kuchni orientalnej.

Jaki ryż jest potrzebny do sypkiego pilawu w szybkowarze?

Przy wyborze ryżu do przygotowywania pilawu w szybkowarze, bardzo ważnie jest, jaki rodzaj wyniku chcesz uzyskać. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnego uzbeckiego pilawu i nie uznajesz "podróbki", to idealne będą gatunki wyliczone powyżej. Tylko one pozwolą rozkoszować się najbardziej pamiętnym orientalnym smakiem.

Mniej skrupulatnym i wybrednym konsumentom, można wykorzystać absolutnie dowolny ryż, który ma w zapasie. Ważne, żeby on nie miał żadnych obcych zapachów, domieszek śmieci i był jakościowy. Przy prawidłowym przygotowywaniu i dotrzymaniu proporcji zboża i wody w szybkowarze można otrzymać przyzwoity wynik. Nowoczesne urządzenie współczesnej sztuki kulinarnej, stworzy do tego najlepsze warunki.

Jak wybrać ryż do pilawu?

Nawet jeśli ryż, który zamierzasz kupić na przygotowywanie pilawu, jest potrzebnego gatunku i jak twierdzi sprzedawca wysokiej jakości, zwróć uwagę na jego powierzchnię i strukturę. Zwłaszcza wśród elitarnych gatunków, dosyć często zdarzaja się podróbki.

W prawdziwym jakościowym ryżu struktura jest żeberkowa, w żaden sposób nie gładka. Wśród ogólnej masy nie może być złamanych i uszkodzonych ziaren, inaczej to będzie świadczyło o ich kruchości i absolutnej nieprzydatności takiego ryżu do przygotowywania pilawu. Najprawdopodobniej tobie, przy użyciu takiego zboża, wyjdzie lepka kasza. Jeśli jest taka możliwość, lepiej sprawdzić ryż jak mówi się "na ząb". Przy rozgryzaniu jakościowe ziarno nie może się kruszyć, jaki ryż jest potrzebny na pilaw sypkia tylko rozdzielać się na dwie prężne połówki.

Jedynym bezspornym wymogiem do przygotowywania dowolnego pilawu, jest rzetelne przemywanie ryżu do otrzymania przejrzystej wody. Niektórzy kucharze preferują moczyć ryż w ciągu trzydziestu minut. To pozwala obniżyć lepkość ziaren i zmniejszyć możliwość otrzymania w wyniku lepkiej kaszy.

Teraz wiesz, jak wybrać dobry ryż do przygotowywania prawidłowego pilawu. Lecz nie zapominamy również, że oprócz ryżu jakościowymi powinny być inne składniki potrawy i przyprawy. Tylko w tym wypadku, danie będzie miało doskonały wynik i ucieszy ciebie i twoich bliskich i przyjaciół doskonałym smakiem.

 
Powiązane artykuły:
Jak wybrać dobre wino?
Dobre wino zrobi nawet zwyczajną rodzinną kolację malutkim wytwornym świętem. Lecz wino - napój trudny, a poprawnie wybrać jego - cała sztuka. Spodziewamy się, że nasze rady pomogą opanować wam jego osnowy.
Jak wybrać dobrego szampana?
Dla wielu z nas szampan stał się nieodmiennym atrybutem wszystkich odświętnych wydarzeń. Może być rzecz w tym, że rozpoczynamy Nowy rok, napełniając kielichy tym pienistym płynem, a jak się mówi "jak zaczniesz rok, tak go przejdziesz". Jednak wybór jakościowego napoju dla wielu z nas i tak zostaje problemem.
Jak wybrać oliwę z oliwe - porady, żeby kupić jakościowy produkt
U tych, kto śledzi za swoim zdrowiem i stara się poprawnie żywić , na kuchennej półce obowiązkowo znajdzie się oliwa, która tam nie przypada kurzem, a aktywnie wykorzystuje się przy przygotowaniu różnych potraw. Tylko z wyborem tego pożytecznego produktu nieciężko pomylić się.
Jak wybrać idealne dojrzałe awokado?
Awokado nieczęsto spotkamy na naszych stołach, chociaż księgi kulinarne i strony internetowe przepełnione są przepisami potraw z użyciem tego egzotycznego owocu. Lecz co odstrasza gospodynie i zmusza wypierać się od przygotowania dziwnych dań? Może nieumiejętność poprawnego wyboru awokado?
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty