Kasza z kukurydzianego grysiku – popularne przepisy

kasza z kukurydzianego grysiku

Kukurydziana kasza – idealny wariant na śniadanie. Bogata błonnikiem, ona szybko uruchomi pracę całego przewodu pokarmowego. Dziś podzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami przygotowywania smacznej kaszy z kukurydzianego grysiku.

Przepis kaszy z kukurydzianego grysiku na mleku

Składniki:

  • kukurydziany suchy grysik – 1 st.;
  • mleko 3,2 – 700 ml;
  • cukier – według smaku;
  • sól spożywcza – szczypta;
  • olej śmietankowy – 0,5 paczek.

Przygotowanie

Więc bierzemy rondelek, nalewamy mleko i stawiamy naczynie na średni ogień. Nie tracąc czasu przygotowujemy kukurydziany grysik: rozdrabniamy go w młynku do kawy do drobnego stanu. Po gotowaniu się mleka, wysypujemy cienkim strumieniem grysik, a potem rzucamy według smaku cukier i sól. Mieszając, gotujemy kaszę na słabiutkim ogniu. Po 15 minutach dodajemy masło, gotujemy grysik jeszcze w ciągu 5 minut i zdejmujemy naczynie z płyty. Nakrywamy przykrywką, zawracamy do ciepłej kołdry i nalegamy kaszę w ciągu 20 minut.

Przepis kaszy z kukurydzianego grysiku w szybkowarze

Składniki:

  • mleko – 2 st.;
  • grysik suchy kukurydziany – 1 st.;
  • cukier biały – 1 st. łyżka;
  • woda filtrowana – 250 ml;
  • olej śmietankowy – 20 g.

Przygotowanie

Grysik porządnie przemywamy kilka razy, tłumaczymy do pojemności szybkowaru i dodajemy kawałeczek masła. Wybieramy na wyświetlaczu program "Pieczywo" i nacinamy w przybliżeniu w ciągu 10 minut. Potem wsypujemy cukier, wlewamy zimną wodę i mleko. Wszystko mieszamy, ustalamy reżim "Kasza" i przygotowujemy w przybliżeniu w ciągu 30 minut.

Przepis dyniowej kaszy z kukurydzianym grysikiem

Składniki:

  • mleko 3,2 – 2 st.;
  • olej śmietankowy – 50 g;
  • grysik suchy kukurydziany – 1 st.;
  • dynia świeża – 300 g;
  • woda filtrowana – 1 st.;
  • cukier i spożywcza sól – według smaku.

Przygotowanie

Grysik wysypujemy na patelnię i rumienimy w ciągu kilku minut bez dodawania oleju. Potem zalewamy go gorącym mlekiem i zostawiamy na pół godziny. Nie tracąc czasu przygotowujemy dynię: oczyszczamy ją i wyjmujemy nasienie. Miąższ kroimy kostkami, przesypujemy cukrem i stawiamy na słabiutki ogień. Kiedy warzywo puści sok, dodajemy do niej nabrzmiały grysik i rzucamy cukier i sól. Udowadniamy do gotowania się, zmniejszamy ogień i gotujemy w ciągu 30 minut. Przed przedstawieniem na stół zaprawiamy kaszę według smaku masłem.

Przepis słonej kaszy z kukurydzianego grysiku

Składniki:

  • grysik kukurydziany – 3 st.;
  • woda filtrowana – 5 st.;
  • olej topiony – 30 ml;
  • dynia – 1 kg;
  • sól spożywcza – według smaku;
  • świeży koper – według smaku.

Przygotowanie

Z dyni akuratnie ścinamy skórkę, wyjmujemy nasienie i rozdrabniamy miąższ niewielkimi kawałeczkami. Zalewamy warzywo gorącą wodą i gotujemy do półmiękkiego stanu. Dalej wsypujemy kukurydziany grysik i gotujemy kaszę, przysłoniwszy przykrywką do gotowości. Przed przedstawieniem rozkładamy po czynelach, polewamy olejem i posypujemy posiekaną natką.

Przepis kaszy z kukurydzianego grysiku na wodzie

Składniki:

  • grysik kukurydziany – 2 st.;
  • woda filtrowana – 5 st.;
  • sól – szczypta;
  • olej – według smaku.

Przygotowanie

Grysik porządnie przemywamy kilka razy, wykładamy do naczynia szybkowaru i zalewamy stromym wrzątkiem. Potem dodajemy według smaku przyprawy, wstawiamy program "Gaszenie" i czas na 1 godzinę. Po sygnale kładziemy do gotowej kaszy olej i mieszamy.

Przepis przygotowania kaszy z kukurydzianego grysiku

Składniki:

  • suchy kukurydziany grysik – 300 g;
  • kasza z kukurydzianego grysiku przepis
  • suszone śliwki – 200 g;
  • woda filtrowana – 800 ml;
  • olej śmietankowy – 40 g;
  • cukier – 30 g.

Przygotowanie

Suszone śliwki przemywamy, moczymy we wrzątku i zostawiamy pęcznieć. W rondel nalewamy wodę, udowadniamy do gotowania się, rzucamy grysik i gotujemy go w ciągu 25 minut. W końcu przygotowywania solimy i cukrujemy potrawę. Gotową kaszę polewamy roztopionym olejem i ozdabiamy suszonymi śliwkami.

 
Powiązane artykuły:
Jak ugotować smaczną sypką pszenną kaszę na wodzie?
Bardzo smaczną pszenicę nie trudno przygotować. Zaproponujemy przepisy tej kaszy i opowiemy jak zrobić ją sypką. Opowiemy jak ją ugotować tradycyjnym sposobem, a także wykorzystując różne kuchenne przyrządy.
Grochowe piure – najbardziej łatwe przepisy przygotowania
Przygotujcie smaczne grochowe piure według przedstawionych dalej prostych przepisów. W tym artykule bardzo dokładnie jest opisane kilka sposobów jego przygotowania, które na pewno nie dostarczą kłopotu i spodobają się całej rodzinie.
Jak ugotować sypki ryż?
Zapomnijcie o prostej ryżowej kaszy do gorącej potrawy, przecież proponujemy ugotować ten grysik bardzo oryginalnymi sposobami. Jak ugotować ryż sypkim i do której potrawy idealnie podejdzie taki dodatek? O tym będzie mowa w artykule.
Przepis – jak poprawnie i szybko ugotować sypki ryż?
Przepisów przygotowania ryżu istnieje mnóstwo. Lecz jeśli skorzystacie się dokładnymi rekomendacjami jak ugotować sypki ryż i nie będziecie bały się eksperymentować, to wasze potrawy będą zawsze rozmaite i obowiązkowo smaczne!
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty