Kawa na odchudzanie
Czarna kawa sprzyja odchudzaniu dzięki szeregowi dobroczynnych właściwości. Przede wszystkim przyspiesza ona przemianę materii i szybkość trawienia pokarmu przez układ pokarmowy. Kawa powoduje lekko płynny stolec, sprzyjając wyprowadzeniu toksyn i złogów. Tak samo przeszkadza przetrawieniu glukozy zmuszając w ten sposób organizm wykorzystać nagromadzony tłuszcz do wyrabiania energii. Dla odchudzania wykorzystują kawę zieloną i czarną. Zieloną gotują z nieobsmażonych ziaren kawowych, co nadaje napojowi dość specyficznego smaku,ale i pozwala zachować kwas chlorogenowy. Właśnie ten kwas nie daje tłuszczom wchłaniać się do krwi, rozszczepiając je w jelitach.
W obsmażonych ziarnach mieści się o wiele więcej kofeiny, również pyridin,a także związki fenolowe i witamina РР. One rozszczepiają komórki tłuszczu, przyspieszają przemianę materii i są efektywne w walce z celullitem.
Jaka kawa jest najlepsza na odchudzenie?
Jaka kawa jest najlepsza na odchudzanie? Zielona czy czarna?Rozstrzygnąć trudno. Wszystko zależy od właściwości indywidualnych organizmu i celu odchudzania. Jeśli chcecie przyspieszyć przemianę materii i stymulować rozszczepianie tłuszczów to pomoże kawa zielona. W walce przeciw cellulitowi obsmażone ziarna są lepsze. Jednak przez podwyższoną zawartość kofeiny kawa czarna może wywierać negatywny wpływ na układ nerwowy, żołądek i zęby.
W związku z negatywnym efektem podwyższonej zawartości kofeiny w obsmażonych ziarnach kawowych lepiej wykorzystać mieloną kawę czarną w postaci peelingu lub zawijań. Przeciw cellulitowi i na odchudzanie bardzo pożytecznie działa zawijanie z kawą i miodem. Przy odchudzaniu dla zachowania energii i poprawiania rześkości można stosować niedużą ilość czarnej kawy. Dla lepszego odchudzania zróbcie rozładunkowy dzień tylko na kawie z mlekiem. Podstawą jest jak najwięcej wykorzystać mleko.W filiżance powinno go być trzy czwarte i tylko jedna czwarta kawy. Istnieje specjalny rodzaj kawy na odchudzanie, którą przyjmują jak dokładkę do pokarmu w postaci napoju. Taka kawa oprócz kofeiny zawiera dodatkowe składniki, które aktywnie walczą z komórkami tłuszczowymi i pobudzają przemianę materii. Z reguły to guarana,herbata zielona, cykoria, olejki eteryczne grejpfruta, gorzkiej pomarańczy.
Przepisy kawy na odchudzanie
Przygotować kawę na odchudzanie można w warunkach domowych. Do tego trzeba przygotować kawę z dodatkiem imbiru, cytryny lub pieprzu. Te dodatki wzmocnią działanie kofeiny, polepszą bilans wodno-solny w organizmie, stymulują wyprowadzenie toksyn i złogòw pokarmowych, aktywują rozszczepianie tłuszczów.
Kawa z cytryną na odchudzanie
Składniki:
- kawa mielona – 2 łyżeczki;
- cytryna – 1 szt;
- woda – 300 ml
Przygotowanie
Z cytryny zdjąć skórkę, wycisnąć sok. Do mielonej kawy dodać skórkę z cytryny, zalać wodą i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.Potem jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Powtórzyć 3-4 razy. Pić niewielkimi porcjami do posiłku lub od razu po jedzeniu.
Kawa z imbirem na odchudzanie
Składniki:
- woda – 300 ml;
- kawa – 2 łyżeczki;
- imbir tarty – 1 łyżeczka;
- goździki – 2 szt.
Przygotowanie
Do wody dodać kawę i goździki. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Powtórzyć 2-3 razy, a potem dodać imbir. Odstawić. Kawa jest gotowa.
Kawa z pieprzem na odchudzanie
Składniki:
- kawa zielona
- woda – 300 ml;
- kawa – 2 łyżeczki;
- pieprz czarny - ½ łyżeczki;
- cynamon - 1 szczypta
Przygotowanie
Do tygielka wsypać kawę, cynamon i pieprz.Podgrzać, a następnie dodać 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Tak powtórzyć jeszcze dwukrotnie, dodając po 100 ml wody. Można dodać trochę mleka dla miękkości smaku. Czasami w przepisie wykorzystują pieprz chilli, lecz trzeba być bardzo ostrożnym.