Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Wielu z nas od dzieciństwa pamięta odświętny zapach smacznego pieczywa. Dziś elektronowi, kuchenni pomocniki podarowali ludziom czas dla odpoczynku i rozrywek, wykonując za nich pracochłonną i ciężką pracę. Teraz praktycznie wszyscy amatorzy smacznego, świeżego pieczywa nabyli wypiekacze do chleba. A my z kolei opowiemy, jak wypiec keks w wypiekaczu do chleba. Proces ten niezbyt jest lekki, jeśli wszystko czynić rękami, lecz przedstawiacie na ile on upraszcza się, jeśli od was wymaga się zaledwie złożyć potrzebne produkty do czary. Zajmujcie się innymi sprawami, a pracę za was wykona maszyna.
Jak przygotować keks w wypiekaczu do chleba?
Najpierw trochę informacji o tym, jak przygotować keks w wypiekaczu do chleba:- W instrukcji do waszej elektronowej pomocnicy są wskazane reżimy, przewidujące czas wypiekania, tryb ładowania produktów.
- Niektóre modele umieją samodzielnie czynić ciasto, a drugie tylko wypiekają gotowe.
- W instrukcji nie znalazłyście potrzebnych wiadomości – wykorzystajcie tryb wskazany w przepisie.
- Jeśli wasz wypiekacz do chleba niezbyt dobrze robi ciasto na reżimie "Keks", spróbujcie reżim "Kołduny", czy zagniećcie ciasto rękami.
Bardzo często amatorzy tego rodzaju pieczywa szukają nowy przepis słodkiego keksu dla wypiekacza do chleba. Proponujemy waszej uwadze trochę najbardziej popularnych przepisów smacznych keksów w wypiekaczu do chleba.
Twarogowy keks w wypiekaczu do chleba
Dla wypiekania tego delikatnego, smacznego keksu trzeba będzie zaledwie kupić wszystkie konieczne produkty i załadować do czary wypiekacza do chleba, wzorując się na naszym przepisie.
Składniki:
- jajka – 3 szt;
- margaryna – 50 g;
- śmietana – 100 g;
- cukier – 170 g;
- ser – 250 g;
- mąka – 200 g;
- spulchniacz – 1 pakiet;
- wanilia – 1 pakiet;
- kakao – 2 st. łyżki;
- rodzynki – 100 g.
Przygotowanie
Margarynę roztopić. Wszystkie produkty pokłaść do czary wypiekacza do chleba we wskazanym trybie i wypiekać na reżimie "Keks".
W przybliżeniu zagniatanie ciasta zajmie blisko 10 minut, potem 5 minut ciasto będzie broniło się i w przybliżeniu 1 godzinę zajmie wypiekanie. Kiedy czas będzie dobiegał końca, sprawdzajcie gotowość zapałką. Przekłujcie keks w centrum, jeśli zapałka sucha – keks jest gotowy.
Jeśli chcecie wypiec keks w wypiekaczu do chleba z rodzynkami – śmiało zasypcie wskazane w recepturze 100 g. Nie lubicie rodzynek, a lubicie czekoladę? Wtedy dodawajcie wskazaną w przepisie ilość kakao. Jeśli chcieliście wypiec czekoladowy keks w wypiekaczu do chleba – przepis z dodaniem kakao akurat przypadnie według smaku.
Keks na kefirze w wypiekaczu do chleba
Ciekawego smaku i więcej pulchnej struktury nadaje keksowi dodany do ciasta kefir. Dodanie różnych cykat, rozdrobnionych orzeszków, czy rodzynków jak dla "Stołecznego" keksu, również będzie wnosiło nową, smakową nutę do każdego przygotowanego keksu.
Składniki:
- jajka – 1 szt.;
- cukier – 1 szklanka;
- kefir – 1 szklanka;
- mąka – 2 szklanka;
- margaryna – 100 g;
- spulchniacz ciasta – 0,5 pakietu;
- cykaty – trochę więcej połowy szklanki.
Przygotowanie
Zbijamy jajka z cukrem i dodajemy inne składniki. Wypiekamy keks z cykatami blisko półtorej godziny w reżimie "Keks", w końcu sprawdzając na gotowość drewnianą laską.
Teraz pozostało tylko sparzyć aromatyczną kawę i przyjmować wdzięczność od krewnych.
Cytrynowy keks w wypiekaczu do chleba
Nie zważając na prostotę przepisu, cytrynowy keks w wypiekaczu do chleba – jeden z najpopularniejszych.
Składniki:
- jajka – 3 szt.;
- cukier – 195 g;
- mąka pszenna – 320 g;
- margaryna śmietankowa – 70 g;
- spulchniacz ciasta – 2,5 łyżki;
- cytryna – 1 szt.
Przygotowanie
Najpierw zbijamy jajka i cukier dowolnym wygodnym sposobem, piana musi wyjść dosyć szczelną. Tłumaczymy ją do formy wypiekacza do chleba. Tam kładziemy margarynę, wytrzymana zawczasu w ciepłym miejscu i już rozmiękczona, skórkę cytrynową i sok z cytryny, mąkę, spulchniacz. Włączamy reżim "Keks" i czekamy końca przygotowania cytrynowego keksu za przyjemnym przeprowadzeniem czasu.