Kilka skutecznych porad jak zrobić ser z kefiru
Czy wiecie, że przygotować smaczny i pożyteczny ser bez żadnych dokładek i domieszek można w domowych warunkach ze zwyczajnego kefiru? Zazwyczaj trzeba przy tym nabyć surowiec od sprawdzonego producenta, a wynik koniecznie ucieszy doskonałym smakiem i delikatnym aromatem gotowego produktu.
Dziś opowiemy, jak dla tego celu wykorzystać się szybkowar i zaproponujemy ciekawy wariant przygotowania sera z zamrożonego kefiru.
Jak zrobić domowy ser z mleka i kefiru w szybkowarze?
Składniki:
- kefir 2,5% – 1,6 l;
- mleko 2,5% – 1 l;
- śmietana 25% – 50 g.
Przygotowanie
Żeby domowy ser wyszedł bardziej delikatny, miękki i po prostu tonął w ustach, oprócz kefiru dla przygotowania produktu będziemy wykorzystywały również mleko i śmietanę.
Dla przygotowania sera w szybkowarze nalewamy do jej czary kefir, mleko i śmietanę we wskazanych proporcjach, dobrze mieszamy, przysłaniamy przykrywkę przyrządu, nastrajamy jego na reżim "Gaszenie" i wybieramy czas dwadzieścia minut. Po tym mieszamy zawartość czary, zmieniamy program na "Podgrzewanie" i przedłużamy przygotowanie już w nim, w ciągu 90 minut.
Po całym tym czasie dajemy masie jeszcze trochę ochłonąć, a potem zlewamy na złożoną poczwórnie merlę, zwijamy woreczkiem i wieszamy nad miską w wygodnym miejscu na pewny czas dla ściekania serwatki. Ją można stosować dla przygotowania rozmaitego bardzo smacznego domowego pieczywa i innych potraw.
Jak zrobić miękki domowy ser z zamrożonego kefiru?
Domowy ser można zrobić również z zamrożonego kefiru. Dlatego przelewamy produkt do szerokich kontenerów, czy pakietów i szczelnie zamykamy. Ta procedura jest potrzebna, jeśli produkt był nabyty w plastikowych butelkach, czy paczkach. Więc jego można będzie łatwo wyciągnąć po zamarzaniu. Kefir kupiony w pakietach można zostawić w pierwotnym rodzaju.
Umieszczamy produkt do zamrażalnika, do pełnego jego zamarzania, a potem wyciągamy z pakietu, czy kontenera i umieszczamy do złożonej poczwórnie merli, czy czystej bawełnianej tkanki. Związujemy woreczkiem i wieszamy minimum na dobę nad odpowiednią tarą. W trakcie stopniowego rozmrażania kefir będzie rozdzielał się na serwatkę i ser. W taki sposób otrzymujemy bardzo miękki i delikatny produkt. Z trzech litrów początkowego produktu otrzymujemy w przybliżeniu 500-600 gram sera.