Kilka skutecznych porad jak zrobić ser z kefiru

jak zrobić ser z kefiru

Czy wiecie, że przygotować smaczny i pożyteczny ser bez żadnych dokładek i domieszek można w domowych warunkach ze zwyczajnego kefiru? Zazwyczaj trzeba przy tym nabyć surowiec od sprawdzonego producenta, a wynik koniecznie ucieszy doskonałym smakiem i delikatnym aromatem gotowego produktu.

Dziś opowiemy, jak dla tego celu wykorzystać się szybkowar i zaproponujemy ciekawy wariant przygotowania sera z zamrożonego kefiru.

Jak zrobić domowy ser z mleka i kefiru w szybkowarze?

Składniki:

  • kefir 2,5% – 1,6 l;
  • mleko 2,5% – 1 l;
  • śmietana 25% – 50 g.

Przygotowanie

Żeby domowy ser wyszedł bardziej delikatny, miękki i po prostu tonął w ustach, oprócz kefiru dla przygotowania produktu będziemy wykorzystywały również mleko i śmietanę.

Dla przygotowania sera w szybkowarze nalewamy do jej czary kefir, mleko i śmietanę we wskazanych proporcjach, dobrze mieszamy, przysłaniamy przykrywkę przyrządu, nastrajamy jego na reżim "Gaszenie" i wybieramy czas dwadzieścia minut. Po tym mieszamy zawartość czary, zmieniamy program na "Podgrzewanie" i przedłużamy przygotowanie już w nim, w ciągu 90 minut.

Po całym tym czasie dajemy masie jeszcze trochę ochłonąć, a potem zlewamy na złożoną poczwórnie merlę, zwijamy woreczkiem i wieszamy nad miską w wygodnym miejscu na pewny czas dla ściekania serwatki. Ją można stosować dla przygotowania rozmaitego bardzo smacznego domowego pieczywa i innych potraw.

Jak zrobić miękki domowy ser z zamrożonego kefiru?

Domowy ser można zrobić również z zamrożonego kefiru. Dlatego przelewamy produkt do szerokich kontenerów, czy pakietów i szczelnie zamykamy. Ta procedura jest potrzebna, jak zrobić ser z kefiru  w domujeśli produkt był nabyty w plastikowych butelkach, czy paczkach. Więc jego można będzie łatwo wyciągnąć po zamarzaniu. Kefir kupiony w pakietach można zostawić w pierwotnym rodzaju.

Umieszczamy produkt do zamrażalnika, do pełnego jego zamarzania, a potem wyciągamy z pakietu, czy kontenera i umieszczamy do złożonej poczwórnie merli, czy czystej bawełnianej tkanki. Związujemy woreczkiem i wieszamy minimum na dobę nad odpowiednią tarą. W trakcie stopniowego rozmrażania kefir będzie rozdzielał się na serwatkę i ser. W taki sposób otrzymujemy bardzo miękki i delikatny produkt. Z trzech litrów początkowego produktu otrzymujemy w przybliżeniu 500-600 gram sera.

 
Powiązane artykuły:
Kilka sposobów przygotowania smacznego domowego sera z mleka i kefiru
Spróbujcie przygotować samodzielnie domowy ser na podstawie mleka, kefiru i innych dostępnych komponentów. Dalej zaproponujemy kilka wariantów stworzenia tej zakąski i opowiemy, jak zrobić ten produkt prostymi sposobami.
Ser z kminkiem – cudowny smak zwykłego sera
Których tylko rodzajów sera nie istnieje! Na dowolny smak, kolor i koszt. Ale jednak domowy ser jest zawsze lepszy niż kupiony. Dziś opowiemy jak przygotować w domowych warunkach bardzo smaczny ser z kminkiem.
Jak przygotować jogurt w jogurtownicy?
Jogurtownica – bardzo pożyteczne nabycie dla kuchni, przecież z jej pomocą można przygotować nie tylko jogurt, ale i kefir, śmietanę i nawet ser. Kupić zakiszenie nie jest problemem, a niuansami przygotowywania podzielimy się z zadowoleniem.
Domowy ser z mleka – sposoby przygotowania go w domu
Jeśli jest wybór – zrobić samemu, czy kupić w sklepie, wybór jest oczywisty, nic nie dorówna z domowym pokarmem. Nawet ser można przygotować w domu i taki, że paluszki obliżesz! Nasze przepisy pomogą wam w tej świetnej sprawie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty