Kolorowa glazura do tortu – sprawdzone przepisy
Kolorowa glazura doskonale ubierze jakikolwiek, nawet niepokaźny tort. Z góry można namalować różne wzory z kremu, ulepić figurki z mastyki, czy po prostu rozrzucić kolorowe cukrowe posypki. A jej kolor i smak zależy tylko od osobistych przewag. Opowiemy dziś jak zrobić kolorową glazurę do tortu własnoręcznie.
Kolorowa lustrzana glazura do tortu
Składniki:
- gorzka czekolada - 150 g;
- śmietanka 30% - 70 ml;
- syrop wiśniowy - 50 ml.
Przygotowanie
Czekoladę łamiemy na kawałki, kładziemy do miski i roztapiamy na łaźni wodnej. Śmietankę wylewamy do rondelka, stawiamy na słabiutki ogień i nagrzewamy, lecz nie przegotowujemy. W roztopioną czekoladę akuratnie wprowadzamy trochę śmietanki, ostrożnie mieszamy, a potem wylewamy to co pozostało, nie zaprzestając mieszanie. Po tym dodajemy syrop wiśniowy i zbijamy blenderem do otrzymania jaskrawej i świetnej masy. Gotową kolorową połyskującą glazurę do tortu nakrywamy spożywczą folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed lukrowaniem trochę rozgrzewamy masę w kuchence mikrofalowej.
Przepis kolorowej glazury do tortu
Składniki:
- woda filtrowana - 30 ml;
- drobny cukier lub puder - 100 g;
- syrop truskawkowy - 100 ml;
- biała czekolada - 120 g;
- żelatyna - 8 g;
- barwnik spożywczy - według uznania;
- śmietanka 30% - 50 ml.
Przygotowanie
A oto jeszcze jeden sposób jak zrobić kolorową glazurę i zdziwić gości ekskluzywnym i bardzo jaskrawym tortem własnego przygotowywania. W patelnię wylewamy syrop truskawkowy, wysypujemy cukier i rozcieńczamy wszystko niewielką ilością zimnej wody. Potem stawiamy naczynie na ogień i nagrzewamy do temperatury 130 stopni. Tymczasem bierzemy niewielką miskę, nalewamy do jej ciepłą śmietankę i kładziemy białą czekoladę już połamaną na cząstki. Żelatynę zawczasu moczymy w zimnej wodzie i zostawiamy na 30 minut. Teraz akuratnie wprowadzamy gorący syrop do śmietankowej masy i szybko mieszamy, żeby czekolada roztopiła się. Aż masa jeszcze jest gorąca, wlewamy rozwiedzioną żelatynę i za pragnieniem dodajemy barwnik spożywczy. Po tym otrzymaną masę porządnie zbijamy blenderem na wysokiej szybkości, trzymając przyrząd pod kątem 45 stopni.
Na samym końcu przygotowania kolorową glazurę przecedzamy przez merlę, nakrywamy spożywczą folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed użyciem nie zapomnijcie jej podgrzać do ciepłego stanu.