Kukurydziana kasza dla dzieci - słońce na talerzu
Kukurydziana kasza dla dzieci przygotowana według jednego z naszych przepisów, może stać się ulubionymi smakołykiem dla waszego dziecka. Przygotowanie kukurydzianej kaszy nie potrzebuje znacznych kulinarnych umiejętności, a także długotrwałego czasu do jej przygotowania. Bądźcie jednak ostrożne, jeśli dziecko ma skłonność do alergicznych reakcji, kukurydza i wszystkie produkty z niej mogą wywołać silną wysypkę.
Jak gotować kukurydzianą kaszę dziecku?
Przedstawiamy kilka wariantów przepisów dziecięcej kukurydzianej kaszy, trzymając się reguły "od prostego do skomplikowanego".
Kasza kukurydziana bez mleka
Składniki:
- marchew - 300 g;
- kasza kukurydziana - 100 g;
- woda - 240 ml;
- masło - 60 g.
Przygotowanie
Umyjcie i oczyśćcie marchew, drobno ją pokrojcie i ugotujcie w wodzie do miękkości. Dodajcie kaszę kukurydzianą i ugotujcie ją do miękkości. Na koniec trzeba dodać masło i przemieszać.
Mleczna kukurydziana kasza z bananem
Składniki:
- kukurydziana mąka – 2 łyżki;
- mleko - 200 ml;
- banan - 1/2 banany.
Przygotowanie
Dodajcie do wrzącego mleka kukurydzianą mąkę, gotujcie stale mieszając 5 minut, potem zostawcie mieszankę na 10 minut do naciągnięcia. Zdejmijcie skórkę z banana, zgniećcie go na pure i dodajcie do ugotowanej kukurydzianej mieszanki.
Mleczna kukurydziana kasza z truskawką i bananem
Składniki:
- mleko - 250 ml;
- kukurydziana mąka - 40 g;
- miód - 1 łyżka stołowa;
- truskawka (można zamrożoną) - 250 g;
- banan - 2 szt.
Przygotowanie
Wprowadźcie kukurydzianą mąkę do zimnego mleka, doprowadźcie do wrzenia stale mieszając i zdejmijcie z ognia. Dodajcie miód, wypełnijcie tą mieszanką dwie niewielkie formy i ochłodźcie ją.
Gdy kukurydziana mieszanka ochłodzi się, zmieszajcie truskawkę i banany do jednolitego pure. Rozprowadźcie to pure cienką warstwą wokół kukurydzianej mieszanki.
Taka kasza dobrze jednoczy się z orzechami.
Polenta z serem i śmietaną (kukurydziana kasza zapiekana w piecyku)
Składniki:
- kasza kukurydziana - 250 g;
- sól - 1/2 st. ł.;
- olej roślinny - 1 st. ł.;
- masło - 30 g;
- tarty ser - 200 g;
- jajko - 1 szt.;
- śmietana - 200 g;
- masło (do oliwienia formy) - 1 st. ł.
Przygotowanie
Doprowadźcie jeden litr wody do wrzenia, dodajcie olej i sól. Powoli wsypcie kaszę kukurydzianą i ugotujcie na małym ogniu 5-10 minut. W żaroodporną formę, zawczasu naoliwioną olejem, włóżcie warstwami kukurydzianą kaszę, masło, ser i znów kukurydzianą kaszę. Oddzielnie przemieszajcie jajko ze śmietaną i wylejcie tę mieszankę z góry na potrawę.
Zapiekajcie kaszę 30 minut przy 200°C (tryb: z owiewaniem).