Mięsne piure dla dziecka do roku
Z pierwszych miesięcy życia każda troskliwa mama zaczyna wprowadzać pokarm dla swojego bobasa. Dziś zapoznamy się z przepisem mięsnego piure dla dziecka do roku, dowiadujemy się,kiedy trzeba jego wprowadzać i w których ilościach.
Mięso bardzo ważny produkt w racji malutkiego dziecka. Ono zawiera mnóstwo witamin, zwierzęcych białek, calcium i fosfor. Toż stosować do przygotowania warto bardzo uważnie i robić to z dużą odpowiedzialnością.
Rozpoczniemy z wyboru mięsa. Stopujemy swój wybór na nietłustych gatunkach. To może być niewielki kawałeczek miąższu królika, wołowiny, kury czy indyczki. Należy wskazać, że kupować mięso należy w sprawdzonych sklepach, unikając rynków i wątpliwych mięsnych sklepów. Mięso powinno być soczyste, różowe. Również należy wskazać, że zamrażać mięso dla przygotowania pokarmu można nie więcej dwóch razy. Toż najpierw lepiej zatrzymywać się na wyborze niewielkich porcji.
Jak przygotować mięsne piure dziecka do roku?
Teraz dokładnie rozbierzemy jak przygotować mięsne piure.
Najpierw mięso trzeba przemyć pod strumieniem zimnej wody, potem wydalić z niego tłuszcz, żyłki, skórkę, błonę i wyciągnąć kości. Potem kroimy mięso malutkimi kawałeczkami i umieszczamy do rondla z zimną wodą. Po gotowaniu się zlewamy wodę i powtarzamy do następnego gotowania się.
Gotować mięso należy na powolnym ogniu. Potem rozdrabniamy kawałeczki w blenderze i dajemy im ochłonąć. W żadnym wypadku nie sólcie potrawy i nie dodawajcie przypraw! Na życzenie do mięsnego piure można dodać trochę mięsnego bulionu.
Jak dawać mięsne piure dziecku do roku?
Wprowadzać ten pokarm można od siedmiomiesięcznego wieku dziecka. Najpierw po 0,5 łyżeczki, stopniując ilość. Karmić bobasa mięsnym piure lepiej do obiadu, żeby dorastającemu organizmowi jego było prostsze strawić i przy czym przyswoić pożyteczne mikroelementy. Na życzenie można dodać trochę marchwi czy kapusty, zawczasu oczyściwszy i rozdrobniwszy ich w blenderze do stanu kaszy.