Musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba
Przygotować musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba – jedno zadowolenie. I nie tylko dlatego, że proces zajmuje minimum waszego czasu, lecz jeszcze i dlatego, że sam chleb wychodzi powietrznym, aromatycznym i puszystym, nie kruszy się i nie traci swoich smakowych jakości w ciągu kilku dni.
Musztardowy chleb – przepis w wypiekaczu do chleba
Składniki:
- drożdże suche – 1 łyżka;
- olej musztardowy – 2 st. łyżka;
- woda – 250 ml;
- sól – 6 g;
- mąka – 400 g;
- cukier – 2 st. łyżka.
Przygotowanie
Przygotować musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba, przepis którego różni się tylko znikomym składem produktów, bardzo prosto. Główne tu – okazać podniosłą uprzejmość trybowi dodania składników, wtedy chleb wyjdzie delikatnym i powietrznym.
Najpierw do wypiekacza do chleba dodaje się woda, potem olej i mąka. Po mące należy dodać sól, cukier i suche drożdże, potem wstawić reżim "Główne pieczywo" na urządzeniu, wybrać motykę – średnia i nacisnąć przycisk "Puszczenie". Czas przygotowania chleba zależy od modelu wypiekacza do chleba i jakości mąki, lecz średnio zajmuje od 60 do 80 minut.
Na życzenie zdziwić swoich krewnych, czy gości niezupełnie zwyczajnym chlebem, proponujemy spróbować następny przepis.
Musztardowo-miodowy chleb
Skłądniki:
- woda – 230 ml;
- mąka – 550 g;
- sól – 1 łyżka;
- suche mleko – 1 st. łyżka;
- miód– 2 st. łyżki;
- olej musztardowy – 2 st. łyżki;
- domowa gorczyca – 2 łyżki.
- suche drożdże – 2 łyżki.
Przygotowanie
Jeszcze raz przypomnimy, że główny wymóg w trakcie przygotowania musztardowego chleba – surowe dotrzymanie trybu dodania składników do wypiekacza. Właśnie tryb pozwoli otrzymać aromatyczny i miękki, a główne smaczny chleb.
Więc dodawać składniki do wypiekacza trzeba w tej kolejności, w której one są zameldowane w przepisie (lecz pogódźcie nasze wskazania ze wskazaniami producenta konkretnie waszej marki wypiekacza), a mianowicie – najpierw wlać wodę, dodać do niej mąkę, sól, suche mleko i miód, olej, domową gorczycę, potem wysypywać suche drożdże.
Następny etap polega na wyborze reżimu pracy wypiekacza do chleba i tu wszystko zależy od modelu urządzenia. Można włączyć go na tym reżimie, do którego nawykliście, czy wypiekać w "Głównym reżimie". Musztardowo-miodowy chleb wypiecze się za 60 - 80 minut, potem należy dać mu ochłonąć.
Pikantny musztardowy chleb posłuży doskonałym dopełnieniem do sandwiczy. Smacznego!