Pomada do tortu w domowych warunkach

pomada do tortu w domowych warunkach

Tort powinien być nie tylko świetnie smaczny, ale i wizualnie bardzo pięknym! I w tym nam pomoże pomada, która zrobi smakołyki apetycznymi i uwodzicielskimi. Rozpatrzmy kilka przepisów pomady do tortu.

Czekoladowa pomada do tortu

Składniki:

  • mleczna czekolada - 100 g;
  • jajko - 1 szt.;
  • masło - 50 g;
  • cukier puder - 150 g.

Przygotowanie

Przed tym jak zrobić pomadę do tortu roztapiamy w kuchence mikrofalowej całą czekoladę. Masło wykładamy do miski, stawiamy na słabiutki ogień i udowadniamy do ciekłej postaci. Potem wprowadzamy akuratnie czekoladową mieszankę, mieszamy i zdejmujemy z płyty. Ostudzamy masę do pokojowej temperatury, a potem ostrożnie roztłukujemy jajko i zbijamy. Dalej stopniowo wsypujemy cukier puder i mieszamy do otrzymania jednorodnej i świetnej konsystencji. Po tym pokrywamy cukiernicze wyroby czekoladową pomadą i zostawiamy na pół godziny zastygać.

Biała pomada do tortu

Składniki:

  • cukier drobny - 2 st.;
  • woda filtrowana - 0,5 st.;
  • cytrynowy sok (kwasek cytrynowy) - 1 łyżka.

Przygotowanie

Cukier wysypujemy do rondla, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i stawiamy naczynie na niewielki ogień. Gotujemy masę stale mieszając do pełnego rozpuszczenia wszystkich kryształów. Po gotowaniu się syropu, na jego powierzchni pojawi się biała pianka. Jej akuratnie wydalamy łyżką stołową i nakrywamy rondel przykrywką, przedłużając gotować mieszankę do próby "na miękką globulkę". Żeby to sprawdzić czasami bierzemy z rondla łyżką do herbaty trochę syropu i opuszczamy do pojemności z lodowatą wodą. Przez kilka minut próbujemy zrolować zawartość do globulki. Na końcu gotowania dodajemy łyżkę cytrynowego soku, czy rzucamy szczyptę kwasku cytrynowego. Gotową białą pomadę, przygotowaną w domowych warunkach, wykorzystujemy dla ozdoby tortu.

Śmietankowa pomada do tortu

Składniki:

  • cukier biały - 1 st.;
  • tłusta śmietanka - 100 ml;
  • masło - 50 g;
  • śmietankowa pomada do tortu
  • wanilia - według smaku.

Przygotowanie

Śmietankę wylewamy do miski, dodajemy masło i rzucamy cukier. Stawiamy naczynie na niewielki ogień i mieszając udowadniamy do gotowania się. Potem rzucamy według smaku wanilię i gotujemy mieszankę dopóki ona nie nabędzie przyjemnego kremowego odcienia. Gotowość pomady sprawdzamy w ten sposób: kroplę mieszanki opuszczamy do rondelka z zimną wodą i jeśli z jej można ślepić globulkę, to oznacza że jest już gotowa! Zdejmujemy z ognia, ostudzamy i wykorzystujemy dla ozdoby tortu.

 
Powiązane artykuły:
Maślany krem do ozdoby tortu
Struktura maślanego kremu pięknie trzyma formę, dzięki czemu on pięknie podejdzie do oryginalnego ozdobienia tortów. On łatwo odsadza się cukierniczym workiem, formując prawdziwe cukiernicze arcydzieła. Proponujemy kilka nieskomplikowanych sposobów jego przygotowania.
Jak zrobić glazurę?
Idąc obok cukierniczego działu w sklepie, wasz pogląd na pewno zatrzymywał się na pięknie ozdobionych tortach i ciastkach, które tak proszą się do waszego koszyka. Jednak nauczyć się przygotować glazurę i pokrywać nią domowe pieczywo również nikt nie przeszkadza. A oszczędzanie ogromne!
Pomada z kakao do tortu - doskonale uzupełni dowolny deser
Przygotowawszy pomadę według zaproponowanych przepisów bez kłopotu potraficie dekorować domowe smakołyki, zwłaszcza tort. Opowiemy jak szybko zrobić podobne załatwienie deseru z kakao na różnej podstawie: na wodzie, mleku czy śmietanie.
Cukrowa pomada – tworzymy śnieżnobiałe smakołyki
Dowolny domowy cukierniczy wyrób można kardynalnie przekształcić, polawszy pieczywo świetną słodką pomadą. Dalej są zaproponowane przepisy, które pomogą zrobić aromatne buleczki jeszcze bardziej pociągającymi i smacznymi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty