Twarogowa zapiekanka z dzieciństwa w kombikukierzu
Twarogowa zapiekanka jest znajoma wszystkim jeszcze od samego dzieciństwa. Przecież u wielu dzieci w przedszkolu właśnie ona była ulubionymi smakołykami na podwieczorek. Przepisów jej przygotowania istnieje bardzo dużo: z jajkami i bez nich, z manną, z mlekiem, z owocami i tak dalej. Chcemy opowiedzieć wam jak przygotować twarogową zapiekankę w kombikukierzu. Ona wychodzi bardzo sumiasta, wysoka, piękna i niezwykle delikatna.
Przepis twarogowej zapiekanki w kombikukierzu
Składniki:
- ser – 500 g;
- kurze jajko – 5 szt.;
- cukier – 1 st.;
- śmietana – 1 st.;
- manna – 1 st.;
- jagoda dowolna – 1 st.;
- jagodowy dżem – za pragnieniem;
- spulchniacz – 1 łyżka.
Przygotowanie
Jagody porządnie przemywamy i obsuszamy ręcznikiem. Potem bierzemy kurze jajka, oddzielamy białka od żółtek i zbijamy je mikserem do otrzymania gęstych pików. Żółtka mieszamy z serem, dodajemy śmietanę, wsypujemy cukier, mannę i trochę spulchniacza.
Zbijamy otrzymaną masę blenderem w ciągu 5 minut do jednorodnej mieszanki. Po tym stopniowo wprowadzamy białka i ostrożnie mieszamy wszystko łyżką. Czarę kombikukierzu oliwimy masłem śmietankowym, wykładamy trochę twarogowej masy, wyrównujemy i pokrywamy warstwą jagody. Z góry wylewamy część twarogowej masy co pozostała i zamykamy przyrząd przykrywką. Klapę dla wyjścia pary ustalamy do położenia "Otwarty", wybieramy program "Ryż" i czekamy w przybliżeniu 30 minut. Po dźwiękowym sygnale szybkowar odłączamy, a przykrywki nie odkrywamy jeszcze 15 minut. Potem ostrożnie dostajemy gotową zapiekankę, polewamy za pragnieniem jagodowym dżemem i podajemy do stołu.
Smaczna twarogowa zapiekanka w kombikukierzu
Składniki:
- ser – 500 g;
- jajko – 2 szt.;
- krochmal – 1 st. łyżka;
- manna – 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Żółtka i białka zbijamy oddzielnie. Potem do żółtek wsypujemy cukier i porządnie rozcieramy do kremowego stanu. Dalej wsypujemy mannę, krochmal, kładziemy ser i ubite białka. Wylewamy otrzymaną twarogową masę do czary kombikukierzu, oliwimy masłem śmietankowym i zamykamy przykrywką. Wstawiamy na panel reżim "Ryż" i przygotowujemy jednakowo 15 minut do dźwiękowego sygnału. Po zakończeniu czasu przykrywki nie odkrywamy, a zostawiamy zapiekankę na pewien czas ochłonąć. Potem wyjmujemy smakołyki z czary za pomocą specjalnego koszyka – parowary i podajemy do stołu ze śmietaną, czy wiśniową konfiturą.