Witamina PP w produktach spożywczych - witamina B3 1612

witamina PP w produktach spożywczych

Witamina PP, inaczej Witamina B3, niacyna (kwas nikotynowy) - bardzo ważny element, który powinien być dostarczany do organizmu aby zabezpieczyć rozumowe i fizyczne zdrowie. Odnaleźć owy witamin jest dosyć prosto, wszystkie produkty zawierające witaminę B, obowiązkowo zawierają witaminę PP.

Jej funkcja jest bardzo ważna dla organizmu: PP potrzebna dla normalnego funkcjonowania układu nerwowego, dla pięknej i zdrowej cery, ważna dla układu żołądkowo – pokarmowego.Największa jej ilość znajduje się w następujących produktach spożywczych:

  1. Mięso, drób, ryba. Do owej grupy należą nie tylko baranina i wołowina, ale i mięso indyka, drobiu, różne rodzaje ryby (zwłaszcza tuńczyk, który jest bogaty w witaminy).
  2. Duża ilość witaminy PP znajduje się w wątrobie i nerkach. Jeśli chociażby raz w tygodniu spożywać owe produkty spożywcze, to po upływie czasu zauważysz jak zmieni się twoje samopoczucie.
  3. Pokarm białkowy pochodzenia roślinnego. Mikroelementy i witaminy owej grupy są bardzo różnorodne, PP również jest zawarty w wystarczająco dużej ilości. Owy witamin znajduje się w fasolce, bobach, grochu, soczewicy, grzybach, soi.
  4. Zboża odnoszą się do produktów, w których znajduje się duża ilość witaminy PP. Na pierwszym miejscu produkt, w którym znajduje się ogromna ilość witamin i mikroelementów: pszenica skiełkowana. Owy cudowny produkt, pomimo tego, że jest źródłem wielu witamin, również zawiera witaminę PP.

Jeśli będziesz po prostu spożywać kaszę gryczaną, jęczmienną i inne rodzaje kaszy, uzupełnisz w taki sposób zapasy kwasu nikotynowego w organizmie.

Produkty, zawierające witaminę PP nie są egzotyczne, rzadkie czy drogie, więc każdy może otrzymywać potrzebną dawkę witaminy wraz z pokarmem. Jeśli chcesz natomiast otrzymywać witaminę w postaci dodatków, to bardzo dużo witaminy PP jest w drożdżach piwnych.

 
Powiązane artykuły:
Czym jest pożyteczna cytryna - właściwości lecznicze i wartości odżywcze
Wszyscy bardzo dobrze jesteśmy zorientowani w pożytecznych właściwościach cytryny dla profilaktyki przeziębienia. W tym artykule opowiemy o korzyściach tego owocu przy odchudzaniu i o pożytecznych substancjach, którymi ona słynie.
Gdzie występuje witamina А - zatosowanie i znaczenie
Witamina А jest ważna dla prawidłowej pracy wszystkich systemów i organów naszego organizmu. Ten artykuł opowie, do czego doprowadza brak tej witaminy i jakimi sposobami można wypełnić jej brak.
Sok cytrynowy - korzyść i szkoda
Korzyść i szkoda z soku cytrynowego bardzo często zależy od ilości jego spożycia i stanu zdrowia, a mianowicie stanu organów układu pokarmowego. Dokładniej o korzyściach i przestrogach przyjmowania soku z cytryny, opowie nasz artykuł.
Imbir – korzyść i szkoda
Imbir jest bardzo popularny, zwłaszcza w ostatnim czasie i przeważnie dzięki temu, że ma właściwości sprzyjające odchudzaniu. Jednak istnieje również szereg efektów ubocznych i przeciwwskazań. W tym artykule opowiemy o korzyści i szkodzie imbiru.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty