Zupy dla dzieci do roku
Wszyscy zwykliśmy jeść potrawy gorące i ledwie wyobrażamy jak obiad może przejść bez zupy. Lecz jak być z naszymi bobasami, które jeszcze znajdują się na piersiowym wykarmianiu? Jak poprawnie przygotować i zrobić jego pożytecznym dla dziecka?
Kiedy dziecku można dawać zupę?
Większość pediatrów spotyka się na myśli, że zupa jest potrzebna dziecku rozpoczynając w przybliżeniu 6 miesięcy. Najgłówniejszym sygnałem posłuży pierwszy ząb, co wyłazi. Dlaczego? Organizm zaczyna wymagać innej racji, drugich składników odżywczych - mleka mamy dziecku jest już za mało. Główna reguła wprowadzenia nowych produktów - to jest stopniowość. Zrównoważone żywienie pozwoli bobasowi rosnąć zdrowym, umocni układ odpornościowy, sprzyja psychicznemu i fizycznemu rozwojowi, kształtowaniu adekwatnych reakcji zachowania i motoryce.
Przepisy zup dla dzieci – ogólne reguły
Żywienie dziecka do roku musi jednoczyć się z właściwościami pracy układu pokarmowego dla tego wieku. Przecież teraz jeszcze za mało fermentów, zdolnych przerabiać pokarm. Właśnie dlatego ważnie przeprowadzać poprawną obróbkę produktów, żeby zachować wszystkie odżywcze elementy, takie konieczne bobasowi.
Wszystkie przepisy w przybliżeniu są jednakowe. Rozpatrzymy główne reguły:
- Zupy lepiej przygotowywać na bulionie z mięsa czy ryby (zależy od reakcji dziecka na te produkty).
- Lepiej przygotować bulion z miąższu bez kostek. Przemywamy mięso czy rybę, drobno kroimy, zalewamy zimną wodą i udowadniamy do wrzenia. Potem zlewamy pierwszy bulion, przemywamy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy w przybliżeniu w ciągu 30 minut na małym ogniu. Potem dajemy należeć się. Odcedzamy. Tak zachowamy największą ilość witamin.
- Dla smaku jest bardzo ważny sposób krajania. Jeśli składników mało - kroimy grubo, dużo - drobno.
- Produkty warto zakładać ze względu na czas ich gotowości: ziemniak – cebula – marchew i kapusta.
- Warzywa dodawajcie do już wrzącej wody, co maksymalnie zachowa korzyść produktów.
- Solić potrawy nie rekomenduje się.
Co nie wolno dodawać do dziecięcych zup:
- bobkowy list;
- szczaw;
- wędlina;
- tłuste produkty;
- kostki bulionu;
- pomidorową pastę;
- czosnek;
- pieprz.
Warzywna zupa dla dzieci
Składniki:
- ziemniak - 1 szt.;
- pomidory – 100 g;
- marchew - ½ szt.;
- ryż - 2 st. łyżki
- sól według smaku.
Przygotowanie
Zagotujecie 1 l wody, pokładźcie umyty i oczyszczony ziemniak, zawczasu pokrajany kostkami i ryż. Jak długo wszystko gotuje się, potrzyjcie marchew, zdejmijcie z pomidor skórkę i rozdrobnicie. Za 10 minut do gotowości ryżu dodajcie warzywa do zupy.
Zupa z dyni dla dzieci
To zupa bogata błonnikiem, witaminami, mikroelementami. Przecież miąższ dyni implikuje witaminy A, E, K i askorbinowy kwas.
Składniki:
- dynia - 250 g;
- mleko - 1 l;
- masło - 30 g;
- cukier i sól według smaku.
Przygotowanie
Oczyścić dynię od nasienia i skórki, pokroić kawałkami. Dodać do wrzącego mleka, gotować do miękkości na malutkim ogniu. Pocukrować, sól, masło, mieszać. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Ostudzić.
Zupa z brokuła dla dzieci do roku
Składniki:
- brokuł - 100 g;
- ziemniak - 1 szt.;
- masło - 10 g.
Przygotowanie
Przemywamy ziemniak i brokuł, oddzielnie gotujemy. Gotowe warzywa zbijamy za pomocą blendera. Tłumaczymy do rondelka, solimy, dodajemy olej.
Grochówka dla dzieci
Przygotujemy jak i zupę z brokuła. Groszek lepiej brać zamrożony lub konserwowany. Latem świetnie podejdzie świeży.
Kurza zupa, czy zupa z indyczki dla dzieci
Składniki:
- kurza nóżka lub filet indyczki;
- ziemniak - 2 szt.;
- marchew 2-3 szt;
- natka.
Przygotowanie
Ugotujecie kurzą nóżkę, wycedzicie bulion. Dodajcie przemyte, oczyszczone, drobno pokrojone warzywa. Ugotowane warzywa i kurę rozdrobnijcie w blenderze i dodajcie bulion.